Selecteer een pagina

Bevallen is topsport?

Je hoort wel eens dat een bevalling wordt vergeleken met topsport en dat het voor je lichaam hetzelfde is als een marathon lopen.

Ik kan mij hier deels in vinden maar het betekent niet dat als je geen duursporter bent (zoals ik) je geen prachtige bevalling kunt hebben;).

Wat wel heel duidelijk wordt is dat er geen topsporter is die onvoorbereid de marathon gaat lopen. Er zijn geen topsporters die zeggen: ‘nou, moet toch gewoon lukken?’ of ’ik zie het wel’.

Nee.

Goede voorbereiding op de bevalling

Topsporters zijn goed geïnformeerd over alles wat er bij een dergelijke prestatie komt kijken, ze kennen hun lichaam, hoe het zo optimaal mogelijk functioneert. Ze eten de juiste voeding, ze nemen rust om te herstellen. Ze kennen de omgeving, de invloed van die omgeving op hun lichaam. En dus kunnen ze bewuste keuzes maken. Keuzes die ervoor zorgen dat zij zo optimaal mogelijk kunnen functioneren, het beste uit zichzelf kunnen halen. Ze visualiseren vaak hun ideale prestatie tot in detail, een techniek die ook in de HypnoBirthing wordt gebruikt.

Tijdens een zwangerschap verandert er veel, fysiek, mentaal, emotioneel, relationeel. Er komt veel bij kijken. In mijn opinie is een bevalling niet iets wat men onvoorbereid wel even doet. Niet in onze maatschappij, waarbij de natuur vaak ver te zoeken is in ons dagelijks leven. Onze fysieke systemen zijn er niet meer standaard op ingesteld om naar ons lichaam en intuïtie te luisteren, we luisteren vaak eerder naar de buitenwereld of de omgeving. Als we zelf onzeker zijn in een bepaalde situatie, zijn we geneigd een ander als deskundiger dan wijzelf te ervaren. De ander weet het vast beter dan wij, een zorgverlener, verloskundige, gynaecoloog, arts, je schoonmoeder;)..

En eigenlijk geef je daarmee je kracht uit handen. Want alleen jij weet en voelt wat goed is voor jou en je kindje. Er is bewustzijn voor nodig om dit te voelen en moed om er naar te handelen. Mijn persoonlijke ervaring is dat het voor mij niet anders kan, ik kan niet meer tegen mezelf in gaan, tegen wat goed voelt van binnen. Hoe meer ik voel en kies voor mezelf, hoe fijner ik me voel en hoe meer mooie dingen er op mijn pad komen. Ik word hier regelmatig in uitgedaagd op ieder vlak van mijn leven. Trouw zijn aan mezelf is een thema in mijn leven, iets wat steeds terugkeert.

Hoe vaak ben jij trouw aan jezelf?

Maak bewuste keuzes vanuit een vertrouwen in jezelf. Kijk niet alleen naar een mooie kinderwagen, babykamer of kleertjes maar zet ook geld apart voor je fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling. Je kindje wordt maar een keer geboren, en als moeder ben je maar een keer zwanger van dit kindje. Jullie kunnen keuzes maken die bijdragen aan een kalme, liefdevolle ervaring.

Als niets je in de weg zou staan, welke keuze zou je dan maken?

Wees geïnformeerd zodat jij niet onzeker bent, zorg goed voor je lichaam en kies gezonde biologische voeding (eet alle kleuren van de regenboog). Houd je lichaam soepel en krachtig door bijvoorbeeld zwangerschapsyoga te doen. Bereid je samen met de (geboorte) partner voor door middel van HypnoBirthing, de partner leert hier hoe hij jullie kan ondersteunen. Zo is het echt iets van jullie drieën, en maakt jullie een hecht gezin.

Investeer in jezelf en je kindje, jullie zijn het waard!

Na het lezen geïnteresseerd geraakt over wat ik aanbied? Kijk bij het aanbod op liefdevoorjezelf.nl of neem contact op.