Selecteer een pagina

Toen ik jaren geleden de studie organisatie psychologie volgde werd het mij duidelijk dat ik mijn afstudeerscriptie over de begeleiding van Hooggevoelige personen wilde schrijven. Dat bleek een hele uitdaging want veel (wetenschappelijke) literatuur was hierover niet te vinden. Dit weerhield mij er niet van dit onderwerp te kiezen. Als zelf HSP kende ik de uitdagingen van de werkvloer binnen een organisatie. Ik had zelf aan levende lijve de valkuilen, en uitdagingen ervaren van deze eigenschap. Bovendien herkende ik dit bij mensen met wie ik werkte. Er was in die tijd nog helemaal niet zoveel mainstream informatie als nu. Er waren wel geteld drie pagina’s op Google waar het woord Hoogsensitief, Hooggevoelig of HSP terug te vinden was. Nu is dat heel anders, er zijn talloze boeken, coaches en websites beschikbaar met informatie.

(H)erkenning

De (H)erkenning  is zo belangrijk. Want als hoogsensitief persoon kun je al snel het gevoel hebben buiten de boot te vallen en er niet bij te horen, waardoor je je gaat aanpassen. Dat gaat dan ten koste van jezelf en is in wezen een ontkenning van wie je ten diepste bent. Zo is dat bij bij mij ook gegaan en uiteindelijk resulteerde dit in een burn-out. Waar ik me overigens pas bewust van werd toen ik de kenmerken terug las in mijn psychologie boeken. Zo lang over mijn eigen grens gegaan, deze genegeerd, gewoon maar doorgegaan zonder voeling te houden met mijzelf en mijn lichaam. Want tja wat iedereen kan moet ik toch ook kunnen? Ik moet toch gewoon kunnen functioneren in deze maatschappij? Zoals iedereen? Goh wat vreemd maar het antwoord was dus nee. Nee dat hoeft dus niet en sterker nog het was een uitnodiging om voeling te krijgen met wat ik hier dan wel ‘’hoorde’’ te doen. En daar ben ik dankzij alle struggelingen, alle uitdagingen en schijnbare tegenwerkingen wel steeds meer achter.

Zonder dat dit een idee is vanuit het hoofd, ervaar ik het steeds meer als voelen vanuit het hart. Ik  leer iedere dag weer. Wat mijn lichaam mij verteld ervaar ik als waarheid. Dat begrijpt het hoofd met de beste bedoelingen niet. Dat is een gevoel, een weten. En het vermogen om daarmee in contact te komen bezit iedereen. Het is de weg naar binnen, in je lijf. Thuiskomen in jezelf. Je bent van harte welkom.