Selecteer een pagina

De natuur, geduld, ontspanning

Natuur

Vanmorgen liepen we naar de auto en zagen we een naaktslak achter de auto langs glijden. Nu het heeft geregend zie je ze overal, vaak ook geplet liggen.

Mijn zoontje vond dat heel interessant en bekeek het diertje nauwkeurig. Door kinderen worden we weer in contact gebracht met die kleine dingen. Ik bedacht me dat als ik achteruit zou rijden de kans groot was dat dit beestje het niet zou overleven. Dus ik pakte een stokje en bedacht me voor ik een poging waagde om de slak op het stokje te krijgen dat ik dat met beleid moest doen.

Slakken zijn hele alerte diertjes als er potentieel gevaar dreigt. Met hun voelsprieten tasten zij hun omgeving af als zij zich voortbewegen. Ik kon het stokje proberen zo even snel onder de slak te schuiven zodat hij er snel op zat en ik hem weg kon zetten. De kans was dan echter groot dat ik de slak zou laten schrikken en hij zich niet meer wilde bewegen. Dus ik legde het stokje iets voor de slak en wachtte zodat de slak zelf op het stokje ging zitten. Een verschil in benadering, en hoewel het soms lijkt of het langer duurt om te wachten op de eigen beweging van in dit geval de slak, was het zo gedaan.

Geduld

Nu vraag jij je misschien af wat dit te maken heeft met zwangerschap en geboorte?

Nou ik vind het wel een mooie vergelijking aangezien wij de natuur ook zijn. Hoewel in verschillende vormen en maten zijn wij deel van de natuur. Dus als een vrouw zwanger is, is dat de natuur in actie. Een zwangerschap laat zich niet versnellen omdat wij dat zouden willen. Een baby wordt geboren als het tijd is voor hem of haar om geboren te worden.

Tijdens de geboorte kan het voorkomen dat er een rustfase is in de actieve bevalling. Dat betekent dat de weeën misschien tijdelijk minder worden of zelfs geheel verdwijnen. Door de medicalisering van de geboortezorg en de grote behoefte aan controle wordt er dan vaak ingegrepen. Zorgverleners zien dit, vanuit hun kennis en opleiding als iets wat stagneert en niet opschiet. Een logisch handelen in hun visie is dan ingrijpen om de natuur een handje te helpen. De vraag is of dat altijd nodig is?

Pijnbestrijding en de invloed op de vrouw

Op het moment dat een barende vrouw gestimuleerd wordt met synthetische middelen om weeën op te wekken, te versterken, treedt er een verstoring op in het natuurlijke proces. Het lichaam krijgt hoewel ‘lichaamseigen’ toch stoffen binnen die anders zijn dan de natuurlijke variant. Het lichaam reageert daarop ook anders, de intensiteit van de weeën kan sterk toenemen waardoor de vrouw het niet goed aankan. Vaak kiest zij dan ook voor pijnbestrijding. Pijnbestrijding heeft invloed op de moeder en de baby.

Het lichaam van de moeder reageert anders op deze middelen, door ingrijpen kan er bij de moeder een gevoel van onveiligheid ontstaan. En eigenlijk wordt ermee gezegd: ‘je kunt het niet zelf dus wij gaan je helpen’. Dit kan bijdragen aan een beleving van falen, het niet goed aankunnen, waardoor het lichaam reageert met de aanmaak van adrenaline, het vecht, vlucht of bevries hormoon. De energie en het bloed stroomt dan naar de armen en benen om tot actie over te kunnen gaan. De baarmoeder is ook een spier die niet betrokken is bij deze acties, dus het bloed gaat uit de baarmoeder. De spieren van de baarmoeder blijven hun werk doen maar door de verkramping kan de baby er niet uit. Dan is de moeder vaak al erg lang aan het baren en raakt zij vermoeid.

Pijnbestrijding en de invloed op de baby

Bovendien daalt de hartslag van het kindje omdat het steeds tegen gespannen spieren aan kan en er geen soepele doorgang is. Dan kan worden voorgesteld om de baby te halen via de keizersnede.

Baby’s die geboren worden bij moeders met pijn bestrijding zijn niet helemaal alert en wakker. Ze zijn versuft en zij zijn niet in staat om zelfstandig de tepel van de moeder te vinden. Nu kun je denken tja, maar wat moet je dan? Of nou zo erg is dat toch niet de baby kan dan toch later drinken? Natuurlijk is iedereen vrij om zijn mening te hebben, ik benadruk altijd hoe belangrijk ik het vind dat mensen zelf kritisch blijven nadenken en niet klakkeloos iets aannemen. Dus ook hiermee.

Het is niet mijn intentie om met dit verhaal mensen te veroordelen of een naar gevoel te geven. Maar het is wel mijn intentie om mensen voor te lichten over de werking van het lichaam, de natuur  en de invloed hiervan op ontspanning, pijnstillende hormonen, spierspanning en ademhaling. Met deze kennis kun je dus ook keuzes maken die bij jou passen en waar jij je goed bij voelt. Niet vanuit angst of omdat de zorgverlener het zo aangeeft, maar vanuit vertrouwen. Neem zelf die verantwoordelijkheid terug, wordt je eigen deskundige.

Ontspanning

Laten we nog even terug gaan naar de bevalling. De bevalling bereikt een rustfase, moeder en kind zijn in prima conditie, de hartslag van de baby is in orde. De moeder voelt zich, doordat zij zich diep ontspant en diep ademhaalt goed. Zorgverleners geven aan in te willen grijpen. Wat kun je dan doen, zeggen, aangegeven?

‘’Is er op dit moment een medische noodzaak voor de gezondheid van zowel de vrouw als het kind om in te grijpen? Zo niet, dan willen wij tijd en ruimte om de natuur haar gang te laten gaan.’’

Het vergt een andere benadering, ook vanuit zorgverleners om te vertrouwen op de natuur. Wij weten niet alles, en soms mogen wij een stapje terug doen en van een afstandje aanschouwen hoe wonderlijk het proces is van zwangerschap en geboorte. Dat een vrouwenlichaam perfect is gemaakt om een kindje te dragen en te baren.

Ons hoofd en gedachten zijn van grote waarde in ons dagelijks functioneren. Alleen soms slaan we door, denken we teveel, willen we controle, willen we kiezen voor (schijn)zekerheid en veiligheid. En denken we dat in de toekomst te kunnen bereiken als we maar dit of dat doen of laten. Maar wat is er nu, in dit moment? Als een vrouw leert zich diep te ontspannen en haar ademhaling verdiept zodat zij haar lichaam en kindje voorziet van zuurstof en voeding kunnen wij de natuur volgen. Kunnen wij in elk moment opnieuw weer verwondert raken van de perfectie, en echtheid van de natuur.

Wil jij leren hoe jij je kunt voorbereiden op een natuurlijke geboorte? Spreekt het je aan om zelf die verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en je kindje? Jullie zijn van harte welkom<3